El gallu montés

Nome científicu- Tetrao urogallus.

Clas- ave.

Dieta- insectos, frutos xabaces.

Pertenez a la triba de les gallinácees, siendo de les más grandes. Pesen ente 2,5 y 4,5 Kg. y lleguen a midir 85 cm. de llonxitú anque les femes son más pequeñes.

Nel plumaxe estrémense muncho machos y femes, mientres que los machos tienen les plumes del pechu ente verdes y azules, y les que van hasta les pates con manches blanques. Les femes son muncho más discretes, tán rayaes o moteaes en prietu, pardu y un buxu perclaru.

¿ÓNDE VIVEN?

El gallu montés nun ye quien a vivir fuera de la viesca, nella fai’l so ñeru y anda a la gueta de frutos, insectos, etc. pa comer. Equí n’Asturies, ta mui asociada la presencia del gallu de monte col carrascu, una planta que da’l so frutu pel iviernu y que-yos da comida y abellugu.

N’ASTURIES

Podemos atopalos pelos conceyos del sur como Quiros y Teberga. Y en zones de viesca autóctona, ye dIcir, viesques formaes por carbayos, fayes y especies propies d’Asturies.

¿ÓNDE PODEMOS TOPALOS?

Mira con procuru pa esti mapa:

EN DIRECTO

Anuncios

A %d blogueros les gusta esto: