L’osu pardu

Nome científicu: Ursus arctos.

Clas: mamíferu.

Dieta: omnívoru.

Camaes: 2/3 esbardos.

Época de celu: mayu a xunetu.

Güei l’osu pardu ye’l carnívoru más grande de la fauna asturiana llegando a algamar más d’un metru d’altor. El cuerpu ye macizu, de pates curties, oreyes pequeñes y nun tien rau. El color del pelo ta ente negro y pardo.

Los sentíos que tien más desarrollaos son l’oyíu y l’olfatu. Pel iviernu busquen un sitiu afayadizu ya ivernen los meses más fríos.

N’ASTURIES

L’osu pardu n’Asturies asítiase anguaño na fastera suroccidental, nos conceyos d’Ibias, Ayande, Degaña, Cangas del Narcea, Tinéu, Miranda, Salas, Somiedu, Grau, Tameza, Teberga, Proaza, Santu Adrianu, Quirós y Ḷḷena. Rexistrándose tamién la so presencia nos conceyos orientales de Casu, Ponga y Amieva.

¿QUÉ COME?

Son vexetarianos nun 75% de la so dieta, comen tamién la miel de los caxellos asina como carroña. Cacen pequeños vertebraos ya insectos, y nel momentu del remonte de los ríos por parte de los salmones tán avezaos a pescalos dende les orielles.

¿ÓNDE PODEMOS TOPALOS?

Mira con procuru pa esti mapa:

EN DIRECTO

1 comentario Add your own

  • 1. Cristian Doce  |  mayo 6, 2010 en 9:48 am

    Gústame mucho la vuesa páxina, sobre too porque ta n’asturianu y últimamente casi naide escribe nesti idioma. Munches gracies por conservar esti idioma. Felicidaes pola páxina.

    Responder

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


A %d blogueros les gusta esto: